MAKALELERİMİZ

Makalelerin dernek sitemizde yayınlanabilmesi için:

1. Makale yazarı derneğimizin üyesi olmalıdır.
2. Makale Türkiye'de ilk defa yayınlanıyor olmalıdır.
3. Makale içeriğinden yazar sorumludur.

Sikkeler ışığında II. Süleymanşah'ın gerçek tahta çıkış tarihi

Tarihi kaynaklarda II.Süleyman Şah’ın tahta çıkış tarihi H.7 Zilkade 592 olarak yazmaktadır. Fakat bu tarihin doğru olması nümismatik açısından incelendiğinde pek mümkün görülmemektedir. Bunun nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz...

MAKALENİN TÜMÜ

İnançoğlu Murat Arslan Bey'in sikkeleri

Anadolu beylikleri sikkeleri içinde en az bilgiye sahip olduğumuz, hakkında en az yazılı kaynak olan sikkelerden biri de İnanç oğulları sikkeleridir. Bu makalede sizlere Murad Arslan Bey’in 18 adet sikkesini tanıtacağız. Sikkeleri tanıtmaya geçmeden önce kısaca İnanç oğulları tarihçesinden bahsetmek istiyoruz...

MAKALENİN TÜMÜ

Aydınoğlu Cüneyd Bey’in neşredilmemiş 825 tarihli gümüş ve bakır parası hakkında bir inceleme

Aydınoğlu Cüneyd Bey’in tarih sahnesine çıkışı Timur’un Anadolu’dan ayrılması ile başlamıştır. Aydınoğlu Cüneyd Bey, İbrahim Bahadır Bey’in oğludur. Cüneyd Bey yiğit bir bey olup, beyliğinin devamı ve kendisinin hükümdar olması için durmadan, yılmadan Osmanlı ile mücadele etmiştir. Beyliğini yaşatmak uğruna pek çok kere saf değiştiren, Yıldırım Bayezid’in beş oğlu ile de sırasıyla anlaşma yapabilen Cüneyd Bey, Aydın topraklarına sahip olmak için giriştiği çetin ve aralıklı savaşlar, Aydınoğlu Beyliğinin son devirleri olduğu kadar XV. yüzyılın ilk çeyreğinde cereyan eden Osmanlı tarihine ait karmaşık olaylarla da sıkı sıkıya ilgilidir.

MAKALENİN TÜMÜ

Dört adet nadir sikke

Sizlere tanıtmaya çalışacağım dört adet nadir sikkeden iki tanesi ilk defa yayınlanmaktadır. Erzincan emiri Mutahharten’in Timur adına Çemişgezek’te darp ettirdiği 1 no’lu sikkeyi tanıtmaya geçmeden önce, zamanının en renkli simalarından birisi olan Mutahharten’den kısaca bahsetmeye çalışacağım. Erzincan emirliğinin kurucusu olan Mutahharten, hareketli geçen ve tarihte eşine az rastlanan bir mücadeleden sonra Erzincan, Erzurum, Kemah, İspir, Bayburt, Tercan, Çemişgezek, Koyulhisar ve Şarki Karahisar’ı içine alan yerlerde söz sahibi olmuştur.

MAKALENİN TÜMÜ

Sahillerin sultanı Ahmed Gazi’nin nakışlı mangırları

Milas ve Beçin hükümdarı olan Ahmed Gazi, Ulu Emir İbrahim Bey (1345-1360)’in oğludur. 1360’lı yılların başında İbrahim Bey’in oğulları Musa, Ahmed ve Mehmed Beyler arasında Ulu Emirlik için yapılan savaşlar sonunda Musa Bey, kardeşlerine üstünlüğünü kabul ettirdi. Ahmed Bey, Musa Bey’in ölümüne kadar Fethiye, Marmaris ve yöresini elinde tuttu. Onun 1375 yılından önce Beçin, Milas ve Balat’a hakim olduğu anlaşılmaktadır.

MAKALENİN TÜMÜ
İletişim
Adres:
BUCA OSB Mahallesi 3/20 Sokak No:1
BEGOS 2. Bölge 35400 Buca İzmir

Telefon:
+90 532 252 6212

E-mail:
izmir@izmirnumismatik.org.tr
2025 © İZMİR NÜMİSMATİK DERNEĞİ